Danske politikere i Ankara

 Første stop i Ankara for medlemmerne af medie -og politisk udvalg, var den Republikanske folkeparti (CHP). Udvalgets medlemmer blev taget godt imod af næstformanden for CHP Gürsel Tekin. Mødet foregik i CHP’s gruppe-værelse og Gürsel Tekin understregede i løbet af mødet, at han anså alle de tyrkiske landsmænd, som befinder sig i Europa, som repræsentanter for Tyrkiet. Tekin pointerede at de til en hvert tid vil være klar til at støtte og løse de tyrkiske landsmænds problemer. Gürsel Tekin påpegede efterfølgende at det har været et vigtigt initiativ at danske politikere er taget til Ankara, for at påpege aktuelle problemstillinger og angive en samtalepartner i det videre forløb. Endvidere berørte Gürsel Tekin, at en samling af personer med forskellige politiske holdninger, under ét tag via en forening, er en vigtig og betydningsfuld faktor i arbejdet for at finde løsninger til problemerne.

Det andet stop for udvalget i TBMM var Det Nationalistisk Bevægelses Parti (MPH). Udvalget der blev modtaget af MHP’s næstformanden Oktay Vural, formidlede problemerne og forventningerne. Sideløbende med at understrege, at de som parti er følsom overfor de problemer de tyrkiske landsmænd, der befinder sig i udlandet har, påpegede Oktay Vural vigtigheden af at politiker med tyrkisk herkomst har opnået samling via medie -og politisk udvalg. Gürsel Tekin berørte desuden, at de arbejder for at give de borgere der bor i udlandet mulighed for at bruge deres stemmeret i forbindelse med det næste valg og at de vil arbejde mere intenst for at finde kandidater der kender til de problemer der har været i Folkinget i Tyrkiet og Europa, da dette vil spille en vigtig rolle.

Sidste stop på den første dag var Fred og Demokrati Partiet (BDP). Udvalget blev modtaget af BDP’s Diyarbakır folketingsmedlem Altan Tan. Altan Tan fremhævede at han ofte har været på besøg hos sine landsmænd i Europa og har nært kendskab til disses problemer. Tan lovede at viderebringe det budskab komiteen formidlede til de rette instanser mhp. behandling og fremtidige lovforslag. Tan angav desuden at han løbende ville holde udvalget underrettet omkring de udviklinger der måtte komme. Tan angav at han mente at de tyrkiske borgere i udlandet i mange år har være forsømt og at udvalgets rejser derfor formentlig vil spille en vigtig rolle for løsning af problemerne.

Efter afslutningen af møderne i TBMM, var udvalget til et høflighedsvisit hos Akraba Toplulukları Başkanlığı. Institut formanden Kemal Yurtnac, som udvalget mødtes med, henledte opmærksomheden på den voksende racisme og islamofobi. Yurtnac fremhævede, at størstedelen af de ansatte i instituttet består af eksperter der er opvokset i Europa der specifikt er udvalgt mhp at kunne bidrage aktivt til en løsning på de problemer der fremstår.

Anden dag besøgte udvalgets medlemmer Zaman og Cihan nyhedsbureaus kontor i Ankara. Mustafa Unal der er repræsentant for Zaman’s Ankara kontor tog imod udvalgets medlemmer og gav oplysninger om samtalerne i TBMM. Mustafa Ünal nævnte at de som nyhedsbureau vil følge de problemstillinger udvalget har medbragt.

Udvalgsmedlemmernes sidste besøg blandt de politiske partier blev Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP). Komitéen mødtes med Hüseyin Celik i Partiets hovedkvarter og medelte deres forventninger til regeringspartiet. På trods af de 10 år som AKP har været på magten, påpegede Hüseyin Celik, at det har taget noget tid at løse nogle problemer, og tilføjede at han vil kontakte de pågældende ministre snarest, angående de problemer danske politikere viderebragte. Hüseyin Celik fremhævede at udvalgets medlemmer har påtaget sig en meget vigtig opgave og at det snart er på tide at man lytter til borgerne i Europa.

Udvalget besøgte som sidst stop uddannelsesinstitutionen Mælkevejen. Kollegiet der flere gange har været i medierne grundet de resultater de har opnået i nationale og internationale videnskabs olympiader, imponerede deltagerne i rejsen med både deres successive resultater og skolens moderne struktur.

Ud over besøget hos Irmak Alevi og Bektasi kultur foreningen fik udvalgsmedlemmer besøgt en række andre politikere før de afsluttede deres rejse til Ankara.

Recent Posts
Kontakt os!

Har du et hurtigt spørgsmål? Hold dig ikke tilbage, skriv til os!

Not readable? Change text. captcha txt