Istanbul tur med Benny Andersen

 En gruppe bestående af 8 personer, rejste i perioden 6.-11. april 2009 til Istanbul. Hvor de bl.a. oplevede Bosporus strædet, Det Gyldne horn, Hagia Sofia og Den Blå Moske på nært hold. Deltagerne var Benny Andersen, hans hustru, Knud B. Christoffersen (tidl. Borgermester i Frederikssund),Kirsten Christoffersen (jurist), Martin Hansen, Anne Line Larsen samt Mustafa Gezen og Selim Yumuk fra Foreningen Dialog Forum.
Byen bærer stadigvæk præg fra tiden, hvor den var hovedsæde for først Romerriget og dernæst Det Osmanniske Rige.
Hotellet lå i den centrale del af Istanbul (Eminönü/Sirkeci), hvor der var gå afstand til det meste. Samtidig kunne man også nyde sin morgentur langs Bosporus strædet eller en tur på den åbne markedsblads, som pludselig dukkede op efter mørkets brud.
Gruppen blev præcenteret for et fuldt program fra morgen til aften, som bl.a. bestod af Den Blå Moske, Hagia Sofia, Topkapi Paladset, Dolmabahce Paladset, Hippodromen, Undergrundscisternerne, Pier Lotti toppen, Camlica Bjerget, Skribenternes og Journalisternes Fond, Dansende Dervisher, Eyüp bydelen, Corea Museet, Den Egyptiske Bazar, Ground Bazar, Tv stationen STV, Bydelen Fatih, Gülhane Parken, Galata Tårnet m.m.

På vores besøg ved Den Græsk Ortodokse Kirke, som har ca. 300 millioner tilhængere på verdensplan, blev vi vist rundt af en præst, som havde boet i USA. Han fortalte, at der selvfølgelig var nogle problemer, men at der samtidig også var en tæt dialog på tværs af religionerne. Han fortalte at de tit mødtes med de andre trosretninger til forskellige aktiviteter. Han betegnede forskellen mellem religionsfriheden i USA og Istanbul således “I USA har man forskellige kultur/religioner, hvor man mikser dem sammen og får et produkt ud af det. I Istanbul har man også forskellig kultur/religioner, her lever de siden om side, hvirvler rundt om hinanden uden at blive mikset sammen”.

En sen aften, hvor det spækfyldte program så småt begyndte at give os en fornemmelse af træthed på kroppen, kunne vi mærke, at det var tid til lidt velværd på tyrkisk. Der resulterede i at gruppen besøgte det tyrkiske bad, hvor de fik vredet armen om på den sjove måde i den historisk prægede Hamam.
Derudover besøgte vi to tyrkiske familier, hvor gruppen fik en smagsprøve på den tyrkiske gæstfrihed. Vi spiste aftensmad hjemme hos familierne, hvor der efterfølgende blev tid til lidt snak over den tyrkiske te.

Den første familie vi besøgte var forretningsmanden Ahmet, som solgte tørrede frugter, krydderier og søde ting til både det indre og ydremarked. Ahmet fortsatte faren tradition, som startede for tre årtier siden. Den gik ud på at vise åben- og gæstfrihed for udenlandske gæster og invitere dem hjem til familiens hus. Vi tog også imod Ahmet’s tilbud, om at besøge ham i hans forretning i Den Egyptiske Bazar. Her fik vi en snak med ham omkring hans forretning, hvor vi samtidig blev budt på de mange lækkerier han solgte. Ikke nok med det, fik vi også nogle pakker med hjem.

Den anden familie som åbnede deres døre op for os var det vi kan kalde en kernefamilie på dansk. Far, mor, datter og søn samt svigermoren som uanmeldt dukkede op sidst på aftenen. Vi fik her også en meget varm velkomst, bl.a. af børnene som havde brugt deres tid på at lave en tegning til os. Efter aftensmad, tyrkisk te og en varm snak satte vi kursen mod Sabiha Gökcen Lufthavn, hvorfra flyet mod Danmark skulle lette kl. 22.30.

Recent Posts
Kontakt os!

Har du et hurtigt spørgsmål? Hold dig ikke tilbage, skriv til os!

Not readable? Change text. captcha txt